7 μικροσυνήθειες που άλλαξαν τη ζωή μου

0
7 μικροσυνήθειες που άλλαξαν τη ζωή μου

Γιατί με ενδιαφέρει τόσο η αλλαγή συνήθειας; Επειδή η ζωή μου ήταν μια ασυνείδητη ροή βραχυπρόθεσμων επιτυχιών ντοπαμίνης. Είτε επρόκειτο για ένα άλλο γρήγορο ταξίδι μόδας που δεν μπορούσα να αντέξω οικονομικά, είτε το να τρώω σε σκουπίδια τηλεοπτικές εκπομπές όπως το Love Island ή το Real Housewives, ήταν ανόητο, άνετο και καταστρεπτικό.

Από μήνα σε μήνα, η συνδρομή μου στο γυμναστήριο έμπαινε στο παρασκήνιο, ενώ έλεγα ψέματα στον εαυτό μου για εκατοστή φορά «Θα πάω σίγουρα αύριο…» Σηκωνόμουν από το κρεβάτι και μπήκα στο γραφείο μου κάθε μέρα στις 8:55 π.μ. Παρήγγειλα φαγητό σε πακέτο τις περισσότερες νύχτες σε σημείο που οι ντόπιοι ντελίβερι πίτσας με γνώριζαν με το όνομά τους.

Στο βιβλίο του Atomic Habits, ο James Clear μιλάει για το πώς η βρετανική ομάδα ποδηλασίας είχε στόχο να γίνει μόλις 1% καλύτερη. Μέσα σε πέντε χρόνια, είχαν μετατραπεί από 100 χρόνια μετριότητας σε παγκόσμια επιτυχία. Όταν προσπαθούσες να εντοπίσεις τι είχαν κάνει διαφορετικά για να κάνουν τέτοια ριζική πρόοδο, ήταν φαινομενικά ασήμαντα πράγματα, όπως ο επανασχεδιασμός ενός καθίσματος ποδηλάτου ή η αλλαγή των μαξιλαριών στα οποία κοιμόντουσαν.

Με τον ίδιο περίπου τρόπο, πήρα έναν μεγεθυντικό φακό στη ζωή μου και δούλεψα για να κάνω μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές.

1. Βάλτε το τηλέφωνό σας απέναντι από το δωμάτιο όταν ρυθμίζετε το ξυπνητήρι

Αληθώς? Δεν είμαι άνθρωπος του πρωινού, και μάλλον θα παλεύω πάντα με αυτό. Το να έχω το τηλέφωνό μου στο πλάι του κρεβατιού μπορεί να είναι βολικό για να σβήσω το ξυπνητήρι μου, αλλά αυτό ακριβώς είναι που κάνει τόσο εύκολο να πατήσω το snooze! Έπρεπε λοιπόν να χτίσω ένα καθημερινό σύστημα όπου σταμάτησα να βασίζομαι στον εαυτό μου για να παίρνω σωστές αποφάσεις όταν δεν ήμουν σε θέση να το κάνω.

Παλιότερα πίστευα ότι η αγάπη προς τον εαυτό ήταν αφρόλουτρα με ατμό, αλλά τώρα έχω περισσότερο την άποψη ότι η αυτοπειθαρχία είναι αγάπη για τον εαυτό μου.

Ξέρω… θα αισθανθείς σκληρά όταν συνειδητοποιήσεις ότι δεν έχεις άλλη επιλογή από το να σηκωθείς από το κρεβάτι. Αλλά θα ευχαριστήσετε τον εαυτό σας για αυτό.

2. Φάτε μούρα για πρωινό

Πρόσφατα άλλαξα τα καθημερινά εξαιρετικά επεξεργασμένα δημητριακά μου με ένα υγιεινό μπολ πλιγούρι βρώμης με βατόμουρα. Τα μούρα όχι μόνο έχουν πλούσια θρεπτικά συστατικά, αλλά είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά που μπορεί ακόμη και να προστατεύσουν ξανά τον καρκίνο. Οι υδατάνθρακες βραδείας απελευθέρωσης αποτρέπουν τη συνηθισμένη συντριβή ζάχαρης στα μέσα του πρωινού.

Βάλε την υγεία σου πρώτα, πρώτο πράγμα. Όχι μόνο είναι καλύτερο για το έντερο σας, αλλά το να κάνετε θετικές επιλογές στην αρχή της ημέρας σας στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στο υποσυνείδητό σας. Αυτό έχει ένα κυματιστικό αποτέλεσμα στις επιλογές που κάνετε κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας σας.

3. Γράψε ενδιαφέρουσες σκέψεις, όσο ασήμαντες κι αν είναι

Πόσες φορές προσπάθησα να θυμηθώ ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον απόσπασμα, από έναν συγγραφέα που δεν μπορώ να θυμηθώ καλά, σε ένα άρθρο που θα διακινδύνευα μια εικασία που διάβασα πριν από μερικά χρόνια;

Η ανάγνωση του βιβλίου του Tiago Forte «Building a Second Brain» με βοήθησε να καταλάβω ότι ο εγκέφαλός μας δεν είναι σχεδιασμένος να θυμάται τα πάντα, επομένως πρέπει να το κάνετε πιο εύκολο για τον εαυτό σας. Είτε διαβάζετε κάτι που σας έχει απήχηση, είτε έχετε μια τυχαία σκέψη αργά το βράδυ, μπορείτε να αναπτύξετε έναν δεύτερο εγκέφαλο απίστευτα γρήγορα αποκτώντας την απλή συνήθεια να χρησιμοποιείτε την εφαρμογή Notes στο τηλέφωνό σας.

4. Πες «σ’ αγαπώ» όταν κοιτάζεσαι στον καθρέφτη

Ίσως όχι φωναχτά δημόσια, ή ο κόσμος μπορεί να πιστεύει ότι το έχασες! Αλλά με κάθε σοβαρότητα, αρχίστε να προσέχετε τον εαυτό σας. Χαμογέλα στον εαυτό σου ειλικρινά. Πείτε στον εαυτό σας πόσο σπουδαία δουλειά κάνετε και πόσο αγαπάτε τον εαυτό σας. Και φροντίστε να κοιτάξετε τον εαυτό σας κατευθείαν στα μάτια. Το mirrorwork είναι ένας ισχυρός τρόπος επαναπρογραμματισμού του υποσυνείδητός σας.

Μπορεί στην αρχή να αισθάνεστε περίεργο ή ακόμα και ανειλικρινές, αλλά δείτε πώς τα συναισθήματά σας για τον εαυτό σας αρχίζουν να μαλακώνουν με την πάροδο του χρόνου.

5. Σταματήστε να κάνετε πολλές εργασίες όταν τρώτε βραδινό

Όταν έχω αόριστη εμμονή σε μια συζήτηση, θα ήθελα να μπορούσα να αλλάξω πριν από δύο ώρες στη δουλειά, να μισοβλέπω την αγαπημένη μου τηλεοπτική σειρά και να κάνω ατέλειωτη κύλιση στο Instagram, το τελευταίο πράγμα που κάνω είναι να προσέχω το φαγητό που κάνω βάζοντας στο στόμα μου.

Για να ζήσετε πιο συνειδητά και να εκτιμήσετε την παρούσα στιγμή, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να αρχίσετε να δίνετε πλήρη προσοχή στο έργο που έχετε. Απλώς επικεντρωθείτε στο φαγητό και όποτε η προσοχή σας περιστρέφεται, επαναφέρετε την επίγνωση της γεύσης και της υφής σας.

6. Βγάλτε τον εξοπλισμό του γυμναστηρίου σας το προηγούμενο βράδυ

Δεν ήταν τίποτα λιγότερο από μια αποκάλυψη όταν συνειδητοποίησα ότι μπορούσα να χακάρω τα περιβαλλοντικά μου στοιχεία. Εάν θέλετε να πάτε στο γυμναστήριο το πρωί, αλλά δεν μπορείτε να έχετε κίνητρο, τότε με τον ίδιο τρόπο που βάζετε το τηλέφωνό σας στο δωμάτιο πριν κοιμηθείτε, πρέπει να σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προετοιμαστείτε επιτυχία.

Η μικρή συνήθεια να βγάζω τον εξοπλισμό του γυμναστηρίου μου το προηγούμενο βράδυ, μέχρι τις κάλτσες και το μπουκάλι μου με νερό, το έκανε ένα ορατό σημάδι το πρωί που δεν μπορούσα να αγνοήσω. Η σκέψη του να πάτε στο γυμναστήριο είναι χειρότερη από το ίδιο το πράγμα, οπότε προσπαθήστε να βρείτε τρόπους για να μειώσετε την ψυχική σας αντίσταση.

7. Μην πηγαίνετε για ύπνο με βρώμικο νεροχύτη

Η έννοια «τακτοποιημένο σπίτι, τακτοποιημένο μυαλό» είναι πιθανώς κάθε άλλο παρά καινούργια για εσάς. Ωστόσο, υπάρχει τόση πολλή αλήθεια συσκευασμένη σε αυτό.

Είναι δελεαστικό στο τέλος μιας κουραστικής μέρας να αφήνεις βρώμικα τηγάνια στον νεροχύτη «να μουλιάσει» (ναι, ένοχος!). Αλλά κάνοντας μια συντονισμένη προσπάθεια για να έχετε έναν εντελώς καθαρό νεροχύτη, θα καθαρίσει το μυαλό σας και θα σας δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσετε στην πρωινή σας ρουτίνα.

Εστιάστε στα καθημερινά σας συστήματα, όχι στον στόχο

Νομίζω ότι είμαστε όλοι ένοχοι που υποθέτουμε ότι για να ζήσουμε την καλύτερη ζωή μας, πρέπει να κάνουμε μεγάλες αναθεωρήσεις.

Όλα έχουν να κάνουν με τα μεγάλα επιδεικτικά πράγματα – την ορατή παρουσίαση στον κόσμο των εξωτερικών μας επιτυχιών. Από τις τελετές αποφοίτησης μέχρι τις ημέρες του γάμου, αυτές είναι οι στιγμές που γιορτάζουμε τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Και μετά δεν κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές γιατί αισθανόμαστε υπερβολικά συντριπτικό.

Έχουμε 24 πολύτιμες ώρες σε κλειστά διαμερίσματα, οπότε η σκόπιμη χρήση αυτού του χρόνου είναι αυτό που πραγματικά θα κινήσει τη βελόνα στη ζωή μας.

Να έχετε πίστη ότι ο σύνθετος τόκος θα κάνει τα υπόλοιπα.

***

Σχετικά με τον Συγγραφέα: Το Intentional View είναι μια προσωπική εξέλιξη blog που σας ενθαρρύνει να ξεκινήσετε τη δική σας ατομική επανάσταση, ανακτώντας τον έλεγχο των συνηθισμένων σκέψεων, πεποιθήσεων και πράξεών σας. Γίνετε πιο σκόπιμοι με εβδομαδιαία άρθρα σχετικά με την ενσυνειδητότητα, την παραγωγικότητα, τον μινιμαλισμό και τον βιγκανισμό.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar