Τι να κάνετε όταν απολυθείτε άδικα

0
Τι να κάνετε όταν απολυθείτε άδικα

Τι να κάνετε όταν απολυθείτε άδικα - βήματα

Το να απολυθείς άδικα μπορεί να είναι δύσκολο ψυχικά και οικονομικά.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά βασικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακάμψετε.

Ως πρώην υπεύθυνος προσλήψεων, θα μοιραστώ ποια βήματα πρέπει να λάβετε εάν απολυθήκατε άδικα ή/και εάν αισθάνεστε ότι έχετε πέσει θύμα άδικου τερματισμού.

Σημείωση: Αν απολυθήκατε νομικά και δεν ενδιαφέρεστε να ακολουθήσετε νομική ενέργεια ή μια παράνομη αξίωση καταγγελίας, μεταβείτε στο Βήμα 5 παρακάτω.

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε απολυθεί για παράνομος λόγους και, στη συνέχεια, ξεκινήστε με το Βήμα 1:

1. Μιλήστε σε έναν δικηγόρο εάν νομίζετε ότι απολύσατε παράνομα

Η νομοθεσία για την απασχόληση είναι διαφορετική σε κάθε πολιτεία/χώρα, επομένως το πρώτο σας βήμα μετά από μια πιθανή παράνομη απόλυση θα πρέπει πάντα να είναι να μιλήσετε με έναν δικηγόρο εργασίας.

Μόνο ένας δικηγόρος μπορεί να σας πει εάν μπορεί να έχετε νομική υπόθεση για παράνομη καταγγελία.

Ένας καλός δικηγόρος θα γνωρίζει τόσο τους πολιτειακούς όσο και τους ομοσπονδιακούς νόμους γύρω από το θέμα.

Μπορούν να σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε τα επόμενα βήματά σας μετά τον παράνομο τερματισμό ή να σας πουν εάν δεν έχετε νομική υπόθεση, επιτρέποντάς σας να προχωρήσετε και να εστιάσετε στην εύρεση μιας νέας θέσης.

Ένας δικηγόρος θα μπορεί επίσης να ελέγξει τη σύμβαση εργασίας σας για να καταλάβει εάν οφείλετε αποζημίωση απόλυσης κ.λπ.

Και αν ανησυχείτε για το κόστος της πρόσληψης δικηγόρου, μην ανησυχείτε. Οι περισσότεροι δικηγόροι απασχόλησης θα συζητήσουν την κατάστασή σας και θα καθορίσουν εάν έχετε μια υπόθεση χωρίς να σας χρεώσουν.

Ένας δικηγόρος εξήγησε αυτή την έννοια στο Twitter πρόσφατα:

2. Προσδιορίστε εάν συνέβη λανθασμένος τερματισμός

Με τη βοήθεια ενός δικηγόρου, θα πρέπει να είστε σε θέση να προσδιορίσετε εάν κάποιοι νόμοι παραβιάστηκαν όταν απολυθήκατε.

Με είχαν απολύσει στο παρελθόν. Ήταν σπαρακτικό και ταπεινωτικό. Αλλά η εταιρεία είχε το νόμιμο δικαίωμά της να τερματίσει τη δουλειά μου χωρίς προειδοποίηση.

Δούλευα σε μια πολιτεία κατά βούληση (Μασαχουσέττες) όπου οι εργοδότες μπορούν να απολύσουν έναν εργαζόμενο ανά πάσα στιγμή, για οποιονδήποτε λόγο εκτός από παράνομο.

Μπορείτε να διαβάσετε τον πλήρη ορισμό της κατά βούληση απασχόλησης σε αυτό το άρθρο.

Η ουσία είναι: Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της απόλυσης άδικα και παράνομα. Μερικές φορές, θα σας πιάσουν απροσδόκητα και θα βιώσετε την ενοχλητική εμπειρία της απόλυσης, αλλά ο εργοδότης σας ήταν εντός των δικαιωμάτων του.

Όταν μου συνέβη αυτό, δέχτηκα ότι η εταιρεία είχε το νόμιμο δικαίωμα να με απολύσει. Αποδέχτηκα επίσης ότι η δουλειά δεν πήγαινε καλά ή δεν μου ταίριαζε καλά, ούτως ή άλλως. Και έτσι προχώρησα.

Ευτυχώς, ένας δικηγόρος εργαζομένων μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν έχετε πιθανή νομική υπόθεση ή όχι, επομένως ανατρέξτε στο βήμα 1 παραπάνω: Να μιλάτε πάντα πρώτα με έναν δικηγόρο.

3. Μην δημοσιεύετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι να μιλήσετε με δικηγόρο

Εάν έχετε μια πιθανή παράνομη αξίωση καταγγελίας, οτιδήποτε δημοσιεύετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να βλάψει την υπόθεσή σας στο δρόμο.

Αντισταθείτε λοιπόν στην επιθυμία να εκτονώσετε ή να πείτε την ιστορία σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι να μιλήσετε πρώτα με έναν δικηγόρο.

Ακόμη και ένα αβλαβές σχόλιο που πιστεύετε ότι ήταν δικαιολογημένο θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά του δικηγόρου σας πιο δύσκολη. Αφήστε τους να καθορίσουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να μοιραστείτε δημόσια.

4. Τεκμηριώστε τα πάντα

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, προσπαθήστε να τεκμηριώσετε ό,τι μπορείτε.

Κρατήστε μια χάρτινη διαδρομή των εγγράφων που σας έχει δώσει ο εργοδότης σας, λάβετε ένα αντίγραφο της περιγραφής της εργασίας σας και επίσης κρατήστε όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λάβατε από τον πρώην εργοδότη σας κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Κρατήστε σημειώσεις για το τι συμβαίνει καθώς συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο.

Σημειώστε τις ημερομηνίες, τις ώρες και τα ονόματα όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Όλες αυτές οι λεπτομέρειες μπορούν να βοηθήσουν τον δικηγόρο σας να καθορίσει εάν έχετε υπόθεση ή όχι.

Η τεκμηρίωση και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορούν να παρέχουν απόδειξη διάκρισης ή κάτι άλλο παράνομους λόγους απόλυσης. Αποθηκεύστε λοιπόν ό,τι είναι δυνατό.

5. Συλλέξτε βασικές πληροφορίες από το HR

Κάθε φορά που απολύεστε απροσδόκητα, θα πρέπει να μιλήσετε στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού για να συζητήσετε πόσο θα διαρκέσει η ασφαλιστική σας κάλυψη υγείας και ποιες είναι οι επιλογές σας μετά από αυτό.

Μπορείτε επίσης να ανατρέξετε στη σύμβαση εργασίας σας για να δείτε εάν δικαιούστε οποιαδήποτε αποζημίωση απόλυσης και εάν ναι, ζητήστε τους περισσότερες λεπτομέρειες.

Πιθανότατα θα καθοδηγηθείτε να μιλήσετε με το HR την τελευταία σας μέρα, αλλά αν όχι, επικοινωνήστε μέσω email για τυχόν ερωτήσεις που έχετε.

6. Ετοιμαστείτε να βρείτε μια νέα δουλειά

Είτε αποφασίσετε ότι έχετε μια έγκυρη παράνομη αγωγή τερματισμού είτε όχι, θα χρειαστεί να βρείτε μια νέα δουλειά σύντομα.

Σας συνιστώ να εστιάσετε σε αυτό αφού ολοκληρώσετε τα παραπάνω βήματα.

Χρησιμοποιήστε το θυμό σας για να ενεργοποιήσετε το κυνήγι εργασίας σας και να βρείτε έναν νέο, καλύτερο ρόλο.

Επίσης, αναρωτηθείτε: Ήθελες πραγματικά να είσαι σε αυτή τη δουλειά ούτως ή άλλως; Σας άρεσε το αφεντικό, οι συνάδελφοι και τα καθήκοντά σας;

Όταν απολύθηκα, η σκληρή πραγματικότητα ήταν ότι μισούσα τη δουλειά, είχα πολύ λίγα κοινά με τους συναδέλφους μου και ένιωθα απομονωμένος και δυστυχισμένος στο περιβάλλον του γραφείου.

Η απόλυσή μου ήταν απροσδόκητη και προκλητική, αλλά με έβγαλε και από τη δουλειά που ήμουν δεν απολαμβάνοντας.

Φροντίστε λοιπόν να εστιάσετε σε οποιαδήποτε θετικά (όπως την ευκαιρία που έχετε να βρείτε έναν καλύτερο ρόλο τώρα) και να επικεντρώσετε τις προσπάθειές σας σε αυτό που πρέπει να κάνετε στη συνέχεια για να προχωρήσετε στην καριέρα σας.

7. Μην το παίρνετε προσωπικά

Ακόμα κι αν ο πρώην εργοδότης σας ήταν άδικος και απρόσεκτος στην απόλυσή σας, είναι απίθανο να ήταν προσωπική απόφαση.

Ήταν μια επιχειρηματική κίνηση, οπότε καθώς προσπαθείτε να προχωρήσετε και να συλλέξετε τον εαυτό σας, ΜΗΝ το πάρετε προσωπικά.

Ένα από τα μειονεκτήματα της κατά βούληση απασχόλησης είναι ότι οι εργοδότες μπορούν να απολύουν άτομα με ελάχιστη ή καθόλου προειδοποίηση, για ένα ευρύ φάσμα λόγων που σχετίζονται με την απόδοση και τη συμπεριφορά.

Η εργατική νομοθεσία στις ΗΠΑ δεν θα σας προστατεύει πάντα από αυτό, όπως έχω βιώσει από πρώτο χέρι.

Επομένως, η συμβουλή μου εδώ είναι: Εάν ένας δικηγόρος σας πει ότι έχετε μια έγκυρη άδικη αγωγή καταγγελίας, αυτό είναι υπέροχο. Αν όχι, θα βρείτε μια νέα δουλειά και θα είστε εντάξει, επίσης. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις, μην παίρνετε την πυροδότηση προσωπικά.

Αν το κάνετε αυτό, απλώς θα σας αποσπάσει την προσοχή και θα σας αποτρέψει από το να μπορέσετε να κάνετε αυτό που χρειάζεται στη συνέχεια, δηλαδή να βρείτε έναν νέο ρόλο. Πιθανότατα θα βλάψει και την αυτοπεποίθησή σας. Περισσότερα για αυτό το θέμα στη συνέχεια…

8. Αποκαταστήστε την Αυτοπεποίθησή σας

Είναι εύκολο να χάσεις την αυτοπεποίθησή σου αφού απολυθείς απροσδόκητα.

Απλώς θυμηθείτε: Το γεγονός ότι μια εταιρεία δεν είδε την αξία σας ή το γεγονός ότι δυσκολευτήκατε σε έναν ρόλο, δεν σας κάνει λιγότερο πολύτιμους ως άτομο ή υπάλληλο συνολικά.

Θα βρείτε μια εξαιρετική εταιρεία όπου θα εκτιμηθούν οι δεξιότητές σας και όπου θα ανταμειφθείτε οικονομικά για αυτές τις δεξιότητες.

Αλλά αν χάσετε την εμπιστοσύνη σας και υποθέσετε ότι καμία εταιρεία δεν θα σας θέλει τώρα, τότε θα κοστίσετε στον εαυτό σας ευκαιρίες (αυτό συμβαίνει επειδή οι εργοδότες αναζητούν εμπιστοσύνη στη συνέντευξη).

Επομένως, πριν ξεκινήσετε την επόμενη αναζήτηση εργασίας, σας συνιστώ να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας τα δυνατά σας σημεία, τυχόν προηγούμενες θέσεις εργασίας όπου είχατε επιτυχία/εκτίμηση και τι μπορείτε να φέρετε στον επόμενο ρόλο σας όσον αφορά την εμπειρία (συμπεριλαμβανομένης της εμπειρίας που αποκτήσατε μέσω αυτού του ατυχούς συμβάντος απολύεται).

9. Διατηρήστε σημαντικές συνδέσεις εργασίας

Όταν απολύεστε, είναι δελεαστικό να απομακρύνετε γρήγορα τον εαυτό σας από την κατάσταση και να αποφύγετε οτιδήποτε και οποιονδήποτε σας κάνει να θυμάστε τι συνέβη.

Ωστόσο, αφού δώσετε στον εαυτό σας μια ή δύο μέρες για να συγκεντρώσει τις σκέψεις σας, σκεφτείτε να επανασυνδεθείτε με οποιονδήποτε συνάδελφο/συνάδελφο θα θέλατε να μείνετε σε επαφή.

Στείλτε τους ένα αίτημα για σύνδεση στο LinkedIn εάν δεν είστε ήδη συνδεδεμένοι.

Αυτά τα άτομα μπορεί να είναι σε θέση να σας κατευθύνουν προς νέες ευκαιρίες εργασίας και να παρέχουν αναφορές για θέσεις εργασίας.

Ειδικά αν αντιμετωπίσατε μια άδικη απόλυση (ή άδικο τερματισμό), πολλοί άνθρωποι θα είναι στο πλευρό σας και θα είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν εάν απλώσετε το χέρι σας.

10. Μάθετε και προχωρήστε

Υπάρχει μια φιλοσοφία που μου αρέσει να ακολουθώ κάθε φορά που κάτι δεν μου πάει.

Ψάχνω για όλα όσα θα μπορούσα να είχα κάνει καλύτερα ή διαφορετικά.

Ακόμα κι αν η κατάσταση δεν ήταν δικό μου λάθος, υπάρχει πάντα ένα μάθημα ή ένας τρόπος να βελτιωθείς.

Οπότε, αν με απέλυαν (που έχω απολυθεί δύο φορές) θα σκεφτόμουν τα εξής:

  • Ίσως θα μπορούσα να είχα δώσει περισσότερη προσπάθεια.
  • Ίσως θα μπορούσα να είχα επικοινωνήσει καλύτερα.
  • Ίσως δεν έπρεπε να ξεκινήσω αυτή τη δουλειά, γιατί είδα προειδοποιητικά σημάδια ότι δεν ήταν κατάλληλο.
  • Ίσως έπρεπε να είχα κάνει περισσότερες (ή διαφορετικές) ερωτήσεις πριν αποδεχτώ τη θέση.
  • Ίσως θα μπορούσα να είχα ζητήσει να αλλάξω σε διαφορετικό ρόλο, γιατί ο ρόλος που είχα δεν ήταν αυτός που περίμενα.

Αυτά είναι απλώς παραδείγματα τρόπων με τους οποίους μπορείτε να εξετάσετε την κατάσταση και να μάθετε αφού απολυθείτε άδικα.

Η ουσία είναι: Η απόλυση συμβαίνει σε τόσους πολλούς ανθρώπους, και σε εσάς θα αναπηδήσει πίσω. Το κλειδί εδώ είναι να μάθετε τυχόν διαθέσιμα διδάγματα και στη συνέχεια να επικεντρώσετε γρήγορα την προσοχή σας στην εύρεση του επόμενου ρόλου στην καριέρα σας.

Μόλις το κάνετε αυτό, αυτή η εμπειρία θα γίνει μόνο ένα μικρό μέρος της ιστορίας της καριέρας σας.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar