Ποιος είναι ακριβώς ο σκοπός της μελέτης της φύσης; Χρησιμοποιήστε αυτά τα παραδείγματα για το πώς να χρησιμοποιήσετε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις στο σχολείο σας ως ένα μέρος για ακόμα περισσότερες ανακαλύψεις και περαιτέρω περιπέτειες! Μάθετε μαζί και δημιουργήστε αναμνήσεις ως οικογένεια.
Ο σκοπός της μελέτης της φύσης: Πώς να χρησιμοποιήσετε ερωτήσεις και απαντήσεις στο σχολείο σας
Η μελέτη της φύσης έχει να κάνει περισσότερο με την υποβολή ερωτήσεων παρά με την εύρεση απαντήσεων. Πάντα απολαμβάνω μια καλή ερώτηση γιατί σημαίνει ότι τα παιδιά μου παίρνουν κάτι που βλέπουν ή ακούνε και το εσωτερικεύουν και μετά κάνουν μια καλή ερώτηση. Πολλές φορές και μόνο το να κάνουν την ερώτηση τους βοηθά να εμπεδώσουν αυτά που ήδη γνωρίζουν.
«Η μελέτη της φύσης δεν ξεκινά με την ταξινόμηση που δίνεται στα βιβλία, αλλά στο τέλος δημιουργεί στο μυαλό του παιδιού μια ταξινόμηση που βασίζεται σε θεμελιώδεις γνώσεις. Είναι μια ταξινόμηση όπως αυτή που αναπτύχθηκε από τους πρώτους φυσιοδίφες, επειδή βασίζεται σε προσεκτικές προσωπικές παρατηρήσεις τόσο της μορφής όσο και της ζωής».
Εγχειρίδιο Μελέτης της Φύσης, σελίδα 6
Για παράδειγμα, αν δουν ένα μικρό πλάσμα που έρπει και αναρωτιούνται τι είναι, θα πρέπει να κοιτάξουν λίγο πιο κοντά. Εξετάζοντας το πλάσμα, βλέπουν ότι έχει έξι πόδια. Έξι πόδια ισοδυναμούν με έντομο και όχι αράχνη.
Έτσι, ήδη πριν με ρωτήσουν τι είναι, αποφάσισαν ότι πρέπει να είναι κάποιο είδος εντόμου και μετά μπορούμε να βγάλουμε τον κατάλληλο οδηγό πεδίου για να δούμε αν μπορούμε να το αναγνωρίσουμε με βάση το ενδιαίτημα, το χρώμα, το σχήμα και το μέγεθος.

Χρήση οδηγών πεδίου και αναφορών στη μελέτη της φύσης σας
Εάν ποτέ δεν αναγνωρίσουμε θετικά ένα συγκεκριμένο έντομο, έχουμε ακόμα αφιερώσει λίγο χρόνο για να το διερευνήσουμε περαιτέρω τόσο στο χωράφι με τα μάτια μας όσο και μετά στο σπίτι με τον οδηγό αγρού. Η σημαντική δουλειά έγινε. Θα μπορούσαμε να τελειώσουμε εκεί αν νιώθαμε ικανοποιημένοι ή θα μπορούσαμε να σκάψουμε περαιτέρω, ελέγχοντας στο Διαδίκτυο ή στη βιβλιοθήκη αν μας ενέπνευσε να μάθουμε περισσότερα.
Εκτός από το Handbook of Nature Study, ένα ράφι επιστημονικής αναφοράς με μια συλλογή οδηγών πεδίου είναι τα καλύτερα εργαλεία για έρευνα. Η διαδικασία της αναγνώρισης ενός θέματος σας οδηγεί σε μια σειρά ερωτήσεων…καλές ερωτήσεις.

Nature Journaling στο Homeschool σας
Μερικές οικογένειες κάνουν το επόμενο βήμα και προσπαθούν να κρατήσουν αρχείο του χρόνου τους στη φύση με ένα ημερολόγιο της φύσης. Η οικογένειά μας βρίσκει αυτή τη δραστηριότητα πολύ ικανοποιητική, αλλά δεν γράφουμε πάντα στα ημερολόγιά μας μετά από κάθε ώρα σε εξωτερικό χώρο.
Ειλικρινά, όταν αφιερώνουμε χρόνο για να προσπαθήσουμε να σχεδιάσουμε αυτό που βλέπουμε κατά τη διάρκεια της φύσης μας, παίρνουμε πολύ περισσότερα από αυτό. Υπάρχει κάτι στη διαδικασία λήψης των εμπειριών σας και απόθεσης τους σε χαρτί που δημιουργεί έναν ιδιαίτερο δεσμό ανάμεσα σε εσάς και το θέμα είτε είναι φύλλο, αράχνη, λουλούδι ή οτιδήποτε άλλο επιλέξετε να σχεδιάσετε.

Ίσως έχετε μια συλλογή αντικειμένων από μια μελέτη φύσης για πικ-νικ το περασμένο καλοκαίρι….η διαδικασία συλλογής των αντικειμένων μπορεί να είναι πιο διασκεδαστική από το να αφιερώσετε χρόνο για να τα αναγνωρίσετε. Απλά απολαύστε τα και μετά αφήστε τα εκεί στην παραλία. Ίσως την επόμενη φορά θα έχετε έτοιμες να κάνετε κάποιες ερωτήσεις και τον κατάλληλο οδηγό πεδίου και θα αρχίσετε να γνωρίζετε το συγκεκριμένο βράχο και δέντρο.
Επομένως, μην φοβάστε τις ερωτήσεις… οι ερωτήσεις είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο. Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε όλες τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που έχουν τα παιδιά σας σχετικά με τη μελέτη της φύσης. Θεωρήστε ότι είναι καλό όταν βρίσκετε κάτι που πρέπει να ερευνήσετε γιατί θα μάθετε δίπλα στο παιδί σας.
Περισσότεροι τρόποι για να πυροδοτήσετε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και απαντήσεις στο σπίτι σας
Ακολουθούν μερικές ακόμη ιδέες που μπορεί να σας αρέσουν:

Εμπνευστείτε. Να ενθαρρύνονται. Βγείτε έξω!
από τον Barb McCoy, ιδρυτή του Outdoor Hour Challenge, Σεπτέμβριος 2008