Κοινά προβλήματα στη ζωή που μπορεί να λύσει ο μινιμαλισμός

0
Κοινά προβλήματα στη ζωή που μπορεί να λύσει ο μινιμαλισμός

«Μειώστε την πολυπλοκότητα της ζωής εξαλείφοντας τις περιττές ανάγκες της ζωής και οι κόποι της ζωής περιορίζονται». – Edwin Way Teale.

Μερικές φορές η απάντηση σε κοινά προβλήματα είναι να ξεκινήσετε μια διαφορετική ρουτίνα, να ξεκινήσετε μια νέα διαδικασία ή να αγοράσετε κάτι για να κάνετε τη ζωή πιο εύκολη. Αν και αυτό μπορεί να ισχύει σε ορισμένες περιπτώσεις, έχω βρει εκπληκτικά ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία στο ακριβώς αντίθετο.

Ο μαθηματικός Carl Jacobi συνεισέφερε τεράστια στην επίλυση δύσκολων προβλημάτων όταν πρότεινε την ιδέα «Ανάστροφα, πάντα αντίστροφα».

Όταν έχουμε ένα πρόβλημα, συνήθως το προσεγγίζουμε με τρόπο προνοητικό, όπως π.χ Πώς μπορώ να κάνω έναν καλύτερο γάμο; Αλλά το να σκεφτόμαστε προβλήματα όταν επικεντρωνόμαστε μόνο στο να προχωρήσουμε μπροστά, αντί να αντιμετωπίσουμε το βασικό ζήτημα, πιθανότατα δεν θα οδηγήσει σε διαρκή κέρδη. Αντίθετα, θα πρέπει να αντιστρέψουμε την ερώτηση και να ρωτήσουμε Πώς μπορώ να αποφύγω έναν ανθυγιεινό γάμο;

Ανακάλυψα ότι η αναστροφή πολλών προβλημάτων της ζωής μπορεί να αποδοθεί σε έναν τρόπο ζωής που έχω μάθει πριν από αρκετά χρόνια. Αντί να συνεχίσω να προσθέτω περισσότερα στο πρόγραμμά μου ή «πράγματα» στο σπίτι μου, ανακάλυψα ότι το να έχω λιγότερα στην πραγματικότητα συμβάλλει περισσότερο.

Μέσα από το ταξίδι της οικογένειάς μας προς τον μινιμαλισμό, διαπιστώσαμε ότι οι πολυπλοκότητες και οι κόποι της ζωής αισθανόμαστε λιγότερο σημαντικές καθώς απομακρύνουμε τα εμπόδια που οδηγούν σε προβλήματα αντί να προσθέτουμε περισσότερα συστήματα ή αντικείμενα.

Ο μινιμαλισμός δεν είναι απλώς ένα μέσο για έναν σκοπό, αλλά ένας τρόπος ζωής που επιτρέπει μεγαλύτερη απόλαυση του ταξιδιού, όχι μόνο του προορισμού. Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστώ έξι κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε πολλοί από εμάς και πώς η εξάσκηση του μινιμαλισμού μπορεί να είναι το κλειδί για να προχωρήσουμε μπροστά.

6 Κοινά προβλήματα που μπορεί να λύσει ο μινιμαλισμός

Πάρα πολύ άγχος

Ζούμε σε μια κοινωνία με γρήγορους ρυθμούς και δίνουμε προτεραιότητα στην αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα. Σύμφωνα με Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Στρεςπάνω από το 70 τοις εκατό των ανθρώπων βιώνουν άγχος που συμβάλλει στην κακή σωματική και ψυχική υγεία και το 48 τοις εκατό έχουν προβλήματα με τον ύπνο.

Αντί να στραφείτε αποκλειστικά σε τεχνικές διαλογισμού και αναπνοής, ραντεβού θεραπείας ή συνταγογραφούμενων φαρμάκων, σκεφτείτε τι μπορεί να αφαιρεθεί από τη ζωή σας για να μειώσετε το άγχος.

Πάρτε λιγότερες ώρες στο γραφείο, αν είναι δυνατόν. Ακολουθήστε λιγότερους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων, ιστολόγια ή ειδησεογραφικούς ιστότοπους. Πείτε ναι σε λιγότερες, αλλά πιο ουσιαστικές δεσμεύσεις. Αποφύγετε τις παρορμητικές αγορές. Εστιάστε στη χούφτα των βαθιών σχέσεων και δεσμευτείτε να επενδύσετε τον χρόνο σας σε ποιοτικές αλληλεπιδράσεις μαζί.

Πάρα πολλή ακαταστασία

Η ακαταστασία επηρεάζει τον καθένα από εμάς διαφορετικά και το πώς νιώθουμε για το σπίτι μας μπορεί διαμορφώνουν τη διάθεσή μας και τα επίπεδα άγχους μας. Όταν μπαίνουμε μέσα στην πόρτα και παρατηρούμε σωρούς από ακαταστασία και ημιτελή έργα, δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα επίπεδα κορτιζόλης μας αυξάνονται.

Αντί να ζείτε με ένα σπίτι γεμάτο με αντικείμενα που αφαιρούν την απόλαυση της ζωής, δημιουργήστε μερικές στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αυτό το πρόβλημα.

Εάν δεν έχετε φορέσει ένα ρούχο εδώ και ένα χρόνο, αφήστε το να πάει. Βρείτε ένα ρεαλιστικό σπίτι για κάθε αντικείμενο που διαθέτετε. Προσδιορίστε εάν χρειάζεστε πραγματικά αντίγραφα του ίδιου αντικειμένου ή εάν ένα θα εξυπηρετήσει τον σκοπό. Αναρωτηθείτε: «Αυτό που έχω μου φέρνει ευχαρίστηση ή απλώς πιάνει χώρο;».

Οχι αρκετός χρόνος

Υπήρξαν πολλές μέρες που εύχομαι να είχα λίγες ακόμη ώρες για να είμαι παραγωγικός. Προσπαθώ να γεμίζω τη μέρα μου γεμάτη εκδηλώσεις και δουλειά, ενώ συνεχίζω να συμβαδίζω με τις τακτικές απαιτήσεις της μητρότητας. Αλλά όταν η νοοτροπία μου προσανατολίζεται με αυτόν τον τρόπο, συχνά νιώθω εξαντλημένος και κουρασμένος στο τέλος της ημέρας.

Αντί να προσπαθείτε να αναλάβετε μια λίστα με δώδεκα αντικείμενα, φτιάξτε μια λίστα υποχρεώσεων τριών στοιχείων με ρεαλιστικές, εφικτές εργασίες. Η ζωή δεν είναι απλώς να τσεκάρουμε τα πάντα από μια λίστα ή να δούμε πόσο γρήγορα μπορούμε να κάνουμε κάτι. Χρησιμοποιήστε τον χρόνο που έχετε με σύνεση, θέτοντας όρια σε δραστηριότητες που χάνουν πολύ πολύτιμο χρόνο (ίσως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το τηλέφωνό σας ή το Netflix).

Αφήστε την επιθυμία σας να τα καταφέρετε όλα. Κόψτε ταχύτητα. Μάθε πως να απωθήσει αυτή την κοινωνία με γρήγορο ρυθμό έτσι μπορείτε να γίνετε μέρος μιας πιο ουσιαστικής ζωής.

Οικονομικό Χρέος

Με την ευκολία των διαδικτυακών αγορών, πολλοί άνθρωποι ξοδεύουν υπερβολικά και έρχονται αντιμέτωποι με οικονομικά χρέη που προσθέτουν άγχος στη ζωή τους. Η κοινωνία μας μας διδάσκει ότι όταν τα ρούχα και τα πράγματά μας δεν μας προσφέρουν πλέον ευχαρίστηση, θα πρέπει να αγοράζουμε κάτι καινούργιο για να εκπληρώσουμε αυτή την επιθυμία.

Αντισταθείτε στην παρόρμηση να αγοράσετε παρορμητικά ακολουθώντας το “Κανόνας 48 ωρών”. Κάντε ένα πλάνο γεύματος πριν βγείτε στο παντοπωλείο και αγοράστε μόνο αντικείμενα στη λίστα σας. Διαθέτετε έναν προϋπολογισμό για τις κύριες κατηγορίες δαπανών, ώστε να μπορείτε να παρατηρείτε οπτικά τις συνήθειες δαπανών σας και να τραβάτε μια σκληρή γραμμή όταν οι δαπάνες σας υπερβαίνουν το ποσό που έχετε κατανεμηθεί. Βρείτε μερικές δωρεάν δραστηριότητες ή χόμπι για να κάνετε και επικεντρωθείτε στην επένδυση στις σχέσεις γύρω σας.

Όταν μάθετε να ζείτε με λιγότερα «πράγματα», θα βρείτε μεγαλύτερη οικονομική ελευθερία και θα συνειδητοποιήσετε ότι τα πράγματά σας δεν θα γίνουν ποτέ η μόνιμη πηγή ευτυχίας.

Ασαφείς Στόχοι

Όταν οι στόχοι μας στη ζωή είναι ασαφείς ή διασκορπισμένοι χωρίς πραγματικό προορισμό, είναι πιθανό να είμαστε συγκλονισμένοι και να αισθανόμαστε λεπτοί ανάμεσα στα διάφορα πράγματα που θα θέλαμε να κάνουμε, θα έπρεπε ή θα μπορούσαμε να κάνουμε.

Αντί να έχετε πολλούς στόχους που στροβιλίζονται γύρω από τον εγκέφαλό σας, χωρίς δρόμο προς τα εμπρός, σκεφτείτε αυτούς τους τρόπους για να τους κάνετε πιο ξεκάθαρους.

Δημιουργήστε μια λίστα με προτεραιότητες, περιορίστε την στα πιο σημαντικά και αναλάβετε έναν ρεαλιστικό αριθμό αντικειμένων κάθε μέρα. Αποφασίστε μια φορά σε μερικές από τις κοινές επιλογές της ζωής, όπου παίρνετε μια καθορισμένη απόφαση μια φορά και μένετε σε αυτήν. Απαλλαγείτε από την ακαταστασία που συνωστίζει τους φυσικούς και ψυχικούς σας χώρους. Όταν ξεκινάτε μια εργασία, δεσμευτείτε να εστιάσετε αποκλειστικά σε αυτό και μόνο αντί να αποσπάτε την προσοχή σας από οτιδήποτε άλλο προσελκύει την προσοχή σας (όπως έλεγχος email, κύλιση μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή έναρξη άλλης εργασίας). Απλά κάνε το αληθινό.

Περιορισμένη δημιουργικότητα

Ο σύγχρονος κόσμος μας ευδοκιμεί σε ένα σταθερό οικονομικό σύστημα. Για να ζούμε καλά, ζούμε ως καταναλωτές για να ικανοποιούνται οι ανάγκες και οι επιθυμίες μας.

Όταν ασκούμε τον καταναλωτισμό μόνοι μας και συνεχίζουμε να ξοδεύουμε ως τρόπο να ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες μας, ανεβάζουμε τον πήχη των προσδοκιών. Εάν τα προβλήματα της ζωής μας συνεπάγονται να ξοδεύουμε περισσότερα για να αναζητήσουμε λύση, ληστεύουμε από τον εαυτό μας ένα πολύτιμο δώρο.

Η ικανότητα δημιουργίας μάς επιτρέπει να φέρουμε ομορφιά στη ζωή μας – όπου κάτι καλλιεργείται από μέσα και γίνεται με μεγαλύτερη συναισθηματική ικανοποίηση από ό,τι μπορεί ποτέ να είσαι καταναλωτής.

Φτιάξτε ένα σπιτικό γεύμα για την οικογένειά σας. Τραβήξτε φωτογραφίες των ανθρώπων με τους οποίους μοιράζεστε τη ζωή. Γράψτε σε ένα ημερολόγιο για να μεταφέρετε τις σκέψεις σας. Φυτέψτε έναν μικρό κήπο και δείτε τον να αποδίδει καρπούς. Πηγαίνετε σε μια περιπέτεια χωρίς να ξοδέψετε δεκάρα. Ξεκινήστε υγιεινές συνήθειες που μειώνουν το άγχος. Φτιάξτε ένα σπίτι που είναι ζεστό και φιλόξενο για όσους μπαίνουν. Δημιουργήστε βαθιές σχέσεις με αυτούς που αγαπάτε δίνοντας ποιοτικό χρόνο. Διαβάστε για να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη άποψη για τον κόσμο.

***

Σχετικά με τον Συγγραφέα: Η Mollie (και ο σύζυγός της, Mike) blog στο Αυτό το αειθαλές σπίτι όπου μοιράζονται την εμπειρία τους με το να ζουν απλά, σκόπιμα και σχεσιακά σε αυτόν τον σύγχρονο κόσμο. Μπορείτε να ακολουθήσετε μαζί με την εγγραφή σας στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο τους.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar