Εξαίρεση από τον καταναλωτισμό τα Χριστούγεννα

0
Εξαίρεση από τον καταναλωτισμό τα Χριστούγεννα

Πρόσφατα διάβασα ένα απόσπασμα για τα Χριστούγεννα που με έβαλε σε σκέψεις.

Σε Γράμματα από τον πατέρα Χριστούγεννα, ο JRR Tolkien λέει, «Ήρθαν τα Χριστούγεννα! Αυτό το εκπληκτικό πράγμα που κανένας «εμπορευματισμός» δεν μπορεί να μολύνει—εκτός κι αν το αφήσουμε».

Ο τρόπος που βιώνουμε τα Χριστούγεννα είναι επιλογή μας, λέει ο Tolkien.

Και έχει δίκιο.

Τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι μια εποχή απλότητας, γενναιοδωρίας, σύνδεσης και ειρήνης.

Ή μπορεί να είναι μια εποχή που ορίζεται από περισσότερα πράγματα, απασχολημένοι και άγχος. Μια σεζόν που καθίσταται άτοπη από μια ξέφρενη καταδίωξη περιουσιακών στοιχείων.

Η «πιο υπέροχη εποχή του χρόνου» μας είναι επίσης η πιο υπέροχη για τους επαγγελματίες του μάρκετινγκ. Σύμφωνα με το Forbes, οι λιανοπωλητές στην Αμερική αναμένουν να κάνουν $1 τρισ από τις χριστουγεννιάτικες πωλήσεις, αντιπροσωπεύοντας το ένα τέταρτο των ετήσιων κερδών τους.

Σκεφτείτε άλλα χριστουγεννιάτικα έξοδα στατιστική:

  • Οι γονείς σχεδίαζαν να ξοδέψουν κατά μέσο όρο 276 $ ανά παιδί για χριστουγεννιάτικα δώρα το 2021.
  • Οι Αμερικανοί ξοδεύουν κατά μέσο όρο 900 $ συνολικά για δώρα Χριστουγέννων.
  • Οι γυναίκες ξοδεύουν 20 ώρες, κατά μέσο όρο, για να αγοράσουν χριστουγεννιάτικα δώρα (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος που αφιερώνουν στην επιστροφή των δώρων μετά).
  • Οι στατιστικές για το χρέος των Χριστουγέννων αναφέρουν ότι το 41% ​​των Αμερικανών είναι πρόθυμοι να αναλάβουν χρέη λόγω αγορών δώρων.

Ο καταναλωτισμός ορίζεται ως «η θεωρία ότι τα άτομα που καταναλώνουν αγαθά και υπηρεσίες σε μεγάλες ποσότητες θα είναι καλύτερα». Η κοινωνία μας συμφωνεί. Αλλά πόσο συχνά κάνουμε μια παύση και αμφισβητούμε αυτήν την υπόθεση;

Η επιλογή μας είναι να κάνουμε τον καταναλωτισμό (γνωστό και με την αγορά περισσότερων αντικειμένων) στο επίκεντρο της περιόδου των διακοπών μας. Μπορούμε να εξαιρεθούμε από την ώθηση της καταναλωτικής μας κουλτούρας για περισσότερα αυτά τα Χριστούγεννα. Δεν πειράζει να κάνεις τα πράγματα διαφορετικά.

Και, όταν το κάνουμε, ίσως διαπιστώσουμε ότι οι διακοπές γίνονται περισσότερες με νοημα.

Ακολουθούν 6 τρόποι για να επιλέξετε τα Χριστούγεννα και όχι τον καταναλωτισμό:

1. Αμφισβητήστε τις αγορές σας

Για να απομακρύνετε την εστίασή σας από τον καταναλωτισμό τα Χριστούγεννα, επανεξετάστε γιατί αγοράζετε πράγματα. Ξοδεύετε χρήματα επειδή η έκπτωση της Μαύρης Παρασκευής ήταν πολύ καλή για να την αφήσετε; Αγοράζετε δώρα από υποχρέωση; Και είναι πραγματικά το καλύτερο πράγμα για αυτό το να αγοράζετε περισσότερα παιχνίδια για το παιδί σας; (Ερευνα προτείνει στα παιδιά να επιδεικνύουν αυξημένη φαντασία, δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και ικανότητες προσοχής σε περιβάλλοντα με λιγότερα παιχνίδια.)

Αν και το δωράκι είναι ένας τρόπος για να δείξεις αγάπη, δεν χρειάζεται να κυριαρχεί στην εποχή. Δεν χρειάζεται να εμπορευματοποιήσετε τα Χριστούγεννα μόνο και μόνο επειδή είναι «όλοι οι άλλοι». Και πιθανότατα θα είστε πιο χαρούμενοι και λιγότερο αγχωμένοι αν δεν το κάνετε.

2. Εξασκηθείτε στην απόσπαση μέσω της γενναιοδωρίας

Η εστίαση στην απόκτηση περισσότερων πραγμάτων συνοδεύεται συχνά από μια αίσθηση ανησυχίας. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, οπότε ψάχνουμε για μια νεότερη, καλύτερη κατοχή για να μας κάνει ευτυχισμένους. Αλλά δεν είναι εκεί ευτυχία βρίσκεται.

Χρειαζόμαστε πολύ λιγότερα από όσα νομίζουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι. Και τα πράγματα που κάνουν τη ζωή μας πραγματικά πλούσια δεν είναι καθόλου πράγματα.

Αντί να αποκτήσετε περισσότερα αυτά τα Χριστούγεννα, αναρωτηθείτε: «Τι μπορώ να δώσω;» Ίσως είναι η ώρα σου. Ίσως είναι ένα απόκτημα που δεν χρειάζεστε πια ή δεν αγαπάτε. Δώσε λίγα και μπορεί να βρεις ότι κερδίζεις πολλά σε αντάλλαγμα.

3. Εστιάστε στους ανθρώπους, όχι στα υπάρχοντα

Η συγγραφέας Rachel Macy Stafford είπε: «Το να είσαι πλήρως παρούσα και ενεργή στη ζωή κάποιου που αγαπάς είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να προσφέρει κάποιος».

Τα παιδιά σας δεν χρειάζονται πολλά νέα πράγματα αυτά τα Χριστούγεννα. Αυτό που χρειάζονται είναι εσείς, πλήρως παρόντες.

Χρόνια από τώρα, τα παιδιά σας θα θυμούνται την αγάπη και την προσοχή που τους δώσατε, και τις αναμνήσεις που κάνατε ως οικογένεια. Όχι τα πράγματα που τα αγοράσατε.

4. Ξανασκεφτείτε τις παραδόσεις σας

Οι παραδόσεις των διακοπών μας θα πρέπει να φέρνουν περισσότερη χαρά —όχι περισσότερο άγχος ή χρέος— σε αυτήν την εποχή. Η συγγραφέας Rachel Jonat είπε: «Δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε τις παραδόσεις των γιορτών που μας αφήνουν σπασμένους, συντετριμμένους και κουρασμένους».

Κρατήστε τις παραδόσεις που κάνουν τη σεζόν πιο ουσιαστική. Αφήστε εκείνα που περιλαμβάνουν άγχος και υπερβολικές δαπάνες.

5. Σκεφτείτε τα δώρα «χωρίς κόστος».

Το θέμα του δώρου είναι συχνά να δείξουμε αγάπη και σύνδεση. Δεν χρειάζεται να συμμετέχετε σε μια υποχρεωτική «ανταλλαγή αντικειμένων» για να το πετύχετε.

Πώς μπορείτε να επιτύχετε τον στόχο της προσφοράς δώρων χωρίς να συνεπάγεται χρέος ή να ξοδέψετε χρήματα; Σηκώστε το τηλέφωνο και καλέστε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο. Προσκαλέστε τους σε μια βόλτα. Πιείτε τα για καφέ. Γράψτε τους κάτι με νόημα. Το να δίνεις με τρόπο που δεν συνεπάγεται οικονομικό κόστος είναι συχνά το πιο ανταποδοτικό.

6. Αγκαλιάστε τη σιωπή

Σιωπή φέρνει σαφήνεια και απλότητα σε μια πολυάσχολη σεζόν. Εάν νιώθετε ότι επηρεάζεστε από διαφημίσεις που σας δελεάζουν να αγοράσετε περισσότερα και να κάνετε περισσότερα, αντιμετωπίστε αυτόν τον θόρυβο με σκόπιμη σιωπή.

Χαράξτε 10 λεπτά το πρωί για να καθίσετε στη σιωπή. Διαλογιστείτε αυτό που πραγματικά έχει σημασία για εσάς. Ή, διαλογιστείτε την έννοια των Χριστουγέννων.

Για παράδειγμα, τα Χριστούγεννα, οι Χριστιανοί γιορτάζουν ότι ο Ιησούς ήρθε στον κόσμο για να έχουμε ζωή και να την έχουμε πιο άφθονη. Γεννήθηκε όμως σε πλήρη φτώχεια. Η γέννησή του δεν ήταν σημάδι ότι χρειαζόμαστε περισσότερα πράγματα ή ασχολία. Λιγότερο όμως.

Αυτά τα Χριστούγεννα, ας εστιάσουμε λιγότερο στο υλικό που ξεθωριάζει και ας εστιάσουμε περισσότερο στο άυλο που έχει σημασία και διαρκεί.

Μπορούμε να ζήσουμε απλά, εκπληκτικά Χριστούγεννα ή εμπορευματοποιημένα, άτοπα.

Όπως είπε ο Tolkien, η επιλογή εξαρτάται από εμάς.

Σχετικά με τον Συγγραφέα: Η Julia Ubbenga είναι μια ανεξάρτητη δημοσιογράφος της οποίας οι διδασκαλίες για τον μινιμαλισμό, την απλότητα και τη σκόπιμη ζωή έχουν φτάσει σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μέσω του ιστολογίου της Πλούσιο σε Ό,τι Σημασία. Η Τζούλια εξασκεί αυτό που κηρύττει στο σπίτι της στο Κάνσας Σίτι με τον σύζυγό της και τα τέσσερα παιδιά της.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar