Γιατί σταματώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και εσείς πρέπει επίσης

0
Γιατί σταματώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και εσείς πρέπει επίσης

Έχετε βαρεθεί να νιώθετε διαρκώς αποσπασμένοι και αποσυνδεδεμένοι; Ψάχνετε να κάνετε θετικές αλλαγές στη ζωή σας και να ζήσετε πιο σκόπιμα; Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, θα πρέπει να σκεφτείτε να σταματήσετε τα social media.

Για μένα προσωπικά, το να εγκαταλείψω τα social media ήταν μια από τις καλύτερες αποφάσεις που έχω πάρει ποτέ. Πίσω στο 2019, ένιωθα χαμένος. Το τηλέφωνό μου κυβερνούσε τη ζωή μου, δεν είχα χόμπι και ένιωθα άγχος στις καλύτερες στιγμές. Άρχισα να ψάχνω για όποιες απαντήσεις μπορούσα να βρω και διαπίστωσα ότι η σχέση μου με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε γίνει ανθυγιεινή.

Μόλις βγήκα από τις διάφορες πλατφόρμες που με ρουφούσαν νύχτα με τη νύχτα, μπόρεσα να επικεντρωθώ καλύτερα στις σπουδές μου και στη δουλειά μου και η ψυχική μου υγεία βελτιώθηκε σημαντικά. Μπόρεσα επίσης να περάσω περισσότερο ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου και ένιωσα μια αίσθηση απελευθέρωσης από τη συνεχή πίεση να παρουσιάσω μια τέλεια εικόνα στο διαδίκτυο.

Στο βιβλίο του Ψηφιακός Μινιμαλισμός, ο Cal Newport υποστηρίζει ότι η διακοπή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα απαραίτητο βήμα για να επιτύχουμε μια καλύτερη ισορροπία στην ψηφιακή μας ζωή. Αυτή η ανάρτηση θα περιγράψει γιατί πρέπει να σταματήσετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οφέλη που θα δείτε και βήμα προς βήμα πώς να το κάνετε. Για έναν πιο εμπεριστατωμένο οδηγό και άλλες σκόπιμες αναρτήσεις, ρίξτε μια ματιά στο Attempting Intention.

3 λόγοι για να σταματήσετε τα social media

Συνεχής απόσπαση της προσοχής:

Κάθε φορά που λαμβάνουμε μια ειδοποίηση, ο εγκέφαλός μας εκπαιδεύεται να ανταποκρίνεται σε αυτήν, οδηγώντας σε έναν ατελείωτο κύκλο ελέγχου των ροών μας και χάνουμε την εστίαση στην εργασία που έχουμε. Αυτή η συνεχής απόσπαση της προσοχής μπορεί να δυσκολέψει την εστίαση σε σημαντικές εργασίες και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγικότητα.

Αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία:

Μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα συναισθήματα άγχους, κατάθλιψης και μοναξιάς. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μια διαστρεβλωμένη αίσθηση της πραγματικότητας, καθώς οι άνθρωποι τείνουν να δημοσιεύουν μόνο τα κυριότερα σημεία της ζωής τους, οδηγώντας σε αισθήματα ανεπάρκειας και μη ρεαλιστικές προσδοκίες.

Απώλεια ιδιωτικού απορρήτου:

Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης συλλέγουν και χρησιμοποιούν πολλά προσωπικά δεδομένα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στοχευμένες διαφημίσεις ή ακόμη και να πωληθούν σε τρίτες εταιρείες. Η διακοπή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τον έλεγχο των προσωπικών σας στοιχείων.

3 Οφέλη από την εγκατάλειψη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Αυξημένη εστίαση και παραγωγικότητα:

Χωρίς τη συνεχή απόσπαση της προσοχής των ειδοποιήσεων και των ροών, θα μπορείτε να εστιάσετε καλύτερα σε σημαντικές εργασίες και να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας.

Βελτιωμένη ψυχική υγεία:

Η διακοπή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα συναισθήματα άγχους, κατάθλιψης και μοναξιάς, καθώς και σε πιο θετική εικόνα σώματος και αυτοεκτίμηση.

Καλύτερες σχέσεις:

Χωρίς τη συνεχή πίεση να παρουσιάσετε μια τέλεια εικόνα στο Διαδίκτυο, θα μπορείτε να εστιάσετε περισσότερο στη δημιουργία πραγματικών συνδέσεων με τους ανθρώπους γύρω σας.

Πώς να εγκαταλείψετε τα social media

Ξεκινήστε αξιολογώντας την τρέχουσα χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης:

Σημειώστε πόσο χρόνο ξοδεύετε σε κάθε πλατφόρμα και για ποιο σκοπό τη χρησιμοποιείτε. Προσδιορίστε ποιες πλατφόρμες αποσπούν την προσοχή ή ποιες είναι πιο αρνητικές για εσάς και δώστε προτεραιότητα σε αυτές που πρέπει να σταματήσετε.

Βάλτε έναν στόχο:

Αποφασίστε μια ημερομηνία που θέλετε να εγκαταλείψετε τα social media και κάντε ένα σχέδιο για το πώς θα πετύχετε αυτόν τον στόχο.

Κάντε μια ψηφιακή αποτοξίνωση:

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επαναξιολογήσετε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι να σταματήσετε εντελώς τη χρήση όλης της μη βασικής τεχνολογίας και να δώσετε στον εγκέφαλό σας ένα διάλειμμα. Μόλις κάνετε την αποτοξίνωση, μπορείτε να επιστρέψετε και να δείτε αντικειμενικά αν η τεχνολογία σας αποφέρει περισσότερο όφελος παρά ζημιά και να αποφασίσετε πώς να την αφήσετε ξανά στη ζωή σας.

Κάντε μικρά βήματα:

Εάν η σκέψη να προσπαθήσετε να κόψετε την κρύα γαλοπούλα σας κάνει να νιώθετε άρρωστοι, δοκιμάστε να μειώσετε σταδιακά τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ξεκινήστε περιορίζοντας τον χρόνο που αφιερώνετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάθε μέρα και μειώστε τον σταδιακά μέχρι να φτάσετε στο στόχο σας.

Βρείτε εναλλακτικές δραστηριότητες:

Αντί να περιηγείστε χωρίς σκέψη στις ροές σας, βρείτε άλλες δραστηριότητες που σας φέρνουν χαρά και πληρότητα. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από την ανάγνωση ενός βιβλίου, τη βόλτα ή το να περάσετε χρόνο με φίλους και οικογένεια.

Η διακοπή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι εύκολη και μπορεί να χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια για να προσαρμοστείτε στις αλλαγές. Αλλά κάνοντας μικρά βήματα και βρίσκοντας εναλλακτικές δραστηριότητες, μπορείτε να ανακτήσετε τον έλεγχο της ψηφιακής σας ζωής και να κάνετε θετικές αλλαγές στη ζωή σας.

Αν θέλετε να ζήσετε πιο σκόπιμα, το να σταματήσετε τα social media είναι ένα απαραίτητο βήμα. Αξιολογώντας την τρέχουσα χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θέτοντας έναν στόχο και κάνοντας μικρά βήματα, μπορείτε να ανακτήσετε τον έλεγχο της ψηφιακής σας ζωής και να βελτιώσετε την εστίαση, την παραγωγικότητα και την ψυχική σας υγεία. Ήρθε η ώρα να αφήσετε πίσω τα social media και να αρχίσετε να ζείτε τη ζωή με τους δικούς σας όρους.

Σχετικά με τον Συγγραφέα: Γράφει η Hayley Grace στο Απόπειρα πρόθεσης όπου δίνει τη δυνατότητα στους άλλους να επιχειρήσουν μια σκόπιμη ζωή μέσω αναρτήσεων για την προσωπική ανάπτυξη, τον μινιμαλισμό και τη σκόπιμη ζωή.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar